MIL eli United States Military Standard on yhdysvaltalainen puolustusvoimien standardi, jota kutsutaan myös nimillä United States Defense Standard, MIL-STD, MIL-SPEC tai MilSpecs. MIL standardit kehitetään Yhdysvaltain puolustusministeriössä (US Department of Defense). MIL standardien tarkoituksena on parantaa yhteensopivuutta puolustusjärjestelmien kesken, antaa tarkat kuvaukset sotilaallisten laitteiden ja laitteiden suunnittelun, valmistuksen ja käyttöönoton menettelyistä ja käytännöistä sekä lisätä mm. huolto- ja korjausvalmiutta. MIL- standardoinnin juuret ulottuvat 1800-luvun loppupuolelle.
MIL standardeja on kehitelty eri käyttötarkoituksiin ja eri käyttötarkoitukset ovat esitettynä eri muodossa kuten MIL-HDBK, MIL-SPEC, MIL-STD, MIL-PRF ja MIL-DTL. Närä merkinnät ovat avattuna listassa alla.
- MIL-HDBK eli Defense Handbook on käsikirja, joka sisältää ohjeita ja tietoa materiaaleista, suunnittelusta ja prosesseista.
- MIL-SPEC eli Defense Specification on teknisten vaatimusten määrittely materiaaleille tai tuotteille.
- MIL-STD eli Defense Standard on standardi prosesseille ja menetelmille.
- MIL-PRF eli Performance Specification on määrittely tuotteen suorituskyvylle ottamatta kantaa siihen miten nämä vaatimukset saavutetaan.
- MIL-DTL eli Detail Specification on yksityiskohtainen määrittely siitä kuinka vaatimukset saavutetaan.
MIL standardeja käytetään laajasti myös puolustusvoimien ulkopuolella. Teollisuuden eri alat ja tekniset järjestöt hyödyntävät näitä standardeja. Osa myös muiden organisaatioiden laatimista standardeista saattavat pohjautua vastaavaan MIL standardiin.
MIL standardeja voi laatia vain SMA (Standardization Management Activities), joka on puolustusosasto (Military Department) tai puolustusvirasto (Defence Agency) valtuuttama. Standardit ja määritelmät laaditaan Yhdysvaltain Puolustusvoimien (Department of Defense, DoD) manuaalin 4120.24 Defense Standardization Program Procedures mukaisesti.
Muita Yhdysvaltain hallituksen standardeja ovat mm. Department of Energy Technical Standards, Federal Aviation Administration Flight Standards, NASA Technical Standards System ja NIST Standards Coordination Office.
Vaihtoehtoja MIL standardeille ovat mm. ISO (International Organization for Standardization), CEN (European Committee for Standardization), kansallisen standardisoimisjärjestöt (omat kansalliset standardit), ASTM (American Society for Testing and Materials), alan omat standardit sekä yritysten omat standardit.
Lisätietoja MIL:sta löytyy mm. Defense Standardization Program sivuilta. Standardeja voi selata ASSIST (Acquisition Streamlining and Standardization Information System) -nimisestä palvelusta sekä MIL standardeja löytyy myös ilmaiseksi sähköisessä muodossa.