REACH on Euroopan unionin asetus (1907/2006), jossa määritetään vaatimukset kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista. REACH tulee sanoista Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals ja sen tarkoituksena on suojella ihmisen terveyttä ja ympäristöä, parantaa Eu:n kilpailukykyä, edistää kehitystä vaihtoehtojen osalta ja varmistaa kemikaalien vapaa liikkuminen Euroopan unionin sisällä.

REACH asetuksen tarkoituksena on rekisteröidä kaikki aineet, joita valmistetaan tai maahantuodaan vuosittain 1000 kiloa tai enemmän. REACH sisältää myös poikkeuksia. REACH asetus koskee kaikkia kemiallisia aineita kuten teollisuudessa käytettäviä kemikaaleja, kodin puhdistustuotteita ja maaleja sekä asetusta sovelletaan myös esimerkiksi tavaroissa, vaatteissa ja huonekaluissa. Asetus määrittelee vaatimuksia yrityksille koskien yrityksessä käytettävien kemikaalien rekisteröintiä, tietoja kemikaalien vaaroista ja riskeistä sekä niiden turvallisesta käytöstä. REACH asetuksen toteutumista ja organisoimista kontrolloi Euroopan kemikaalivirasto eli ECHA (European Chemicals Agency), joka sijaitsee Helsingissä. Vaarallisten aineiden rekisteröinnit tehdään ECHA:an sähköisesti.

Aineiden rekisteröinnillä REACH asetus velvoittaa yritykset tunnistamaan ja hallitsemaan riskejä, jotka liittyvät vaaralliseen kemikaaliin. Yritysten tulee osoittaa miten vaarallista kemikaalia käytetään turvallisesti yrityksessä ja yritysten tulee tiedottaa käyttäjiä kemikaalin riskinhallintatoimenpiteistä. Jos kemikaaliin liittyviä riskejä ei voida hallita, voi viranomaiset rajoittaa kemikaalin käyttöä. Tarkoituksena on myös, että kaikkein vaarallisimmat kemikaalit korvataan lopulta vähemmän vaarallisilla aineilla. Rekisteröinnit tehdään yksittäin eli yksi aine ja yksi rekisteröinti. Kemialliset aineet voidaan tunnistaa esimerkiksi kemiallisen nimen mukaan, numeron tai kemiallisen koostumuksen mukaisesti. Euroopan kemikaalivirastossa ECHA:ssa rekisteröinnit arvioidaan ja pyydetään tarvittaessa lisätietoja. Arvioinnin perusteella päätetään jatkotoimenpiteet tai rajoitteet kemikaalin käytölle.

Rekisteröintivelvollisuus koskee kemikaalien maahantuojia ja valmistajia. Kemikaalin jatkokäyttäjän ei yleisesti tarvitse rekisteröidä kemikaalia, mutta käyttäjän on tarkastettava, että kemikaalin valmistaja tai maahantuoja on rekisteröinyt kemikaalin ja että sen käyttötarkoitus on mainittuna turvallisuusarvioinnissa. Jatkokäyttäjällä voi olla myös velvollisuuksia mm. riskienarvioinnissa, jos käyttö poikkeaa valmistajan tai maahantuojan käyttöturvallisuustiedotteesta ja esimerkiksi velvollisuus asiakirjojen säilyttämisestä 10 vuoden ajan kemikaalin käytöstä.

Lisää REACH asetuksesta löytyy mm. Euroopan kemikaaliviraston ECHA:n sivuilta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksesta 1907/2006.