RoHS tulee sanoista Restriction of Hazardous Substances, joka viittaa Euroopan unionin direktiiviin The Restriction of the use of certain Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment. Direktiivi vaikuttaa koko elektroniikkateollisuuteen sekä valtaosaan sähkö- ja elektroniikkalaitteista. Direktiivi rajoittaa tiettyjen haitallisten kemikaalien käyttöä laitteissa ja asettaa velvollisuuksia valmistajalle, maahantuojalle ja myyjälle.

RoHS direktiivi (2002/95/EC) astui voimaan vuonna 2006 ja sillä rajoitetaan tiettyjen haitallisten aineiden käyttöä elektroniikka- ja sähkölaitteissa. Direktiivillä pyritään suojelemaan ihmisten terveyttä ja ympäristöä sekä yhdenmukaistetuilla vaatimuksilla turvataan tuotteiden vapaa liikkuminen jäsenvaltioiden välillä. RoHS direktiivi uudistui 2011 mm. CE-merkinnän osalta ja vuonna 2015 siihen lisättiin neljä kemikaalia. RoHS direktiivin siirtymäaika loppui heinäkuussa 2019, jolloin kaikki sähkö- ja elektroniikkalaitteet kuuluvat direktiivin piiriin, lukuun ottamatta lääkinnällisiä-, valvonta- ja tarkkailulaitteita, jotka siirtyvät vasta heinäkuussa 2021 RoHS direktiivin piiriin.

RoHS direktiivin täyttämiseksi laadittiin laki vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa (7.6.2013/387). RoHS lainsäädännön tarkoituksena on suojella ihmisen terveyttä, ympäristö ja vähentää jätteiden haitallisuutta rajoittamalla tiettyjen muovien pehmentimien, metallien ja palonestoaineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa.

RoHS direktiivin rajoittamiin aineisiin kuuluu bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatti (DEHP), butyylibentsyyliftalaatti (BBP), di-isobutyyliftalaatti (DIBP), dibutyyliftalaatti (DBP), elohopea (Hg), kadmium (Cd), kuudenarvoinen kromi (Cr6+), lyijy (Pb), polybromatut bifenyylit (PBB) ja polybromatut difenyylieetterit (PBDE). Aineille on laadittu enimmäispitoisuudet homogeenisessä eli tasakoosteisessa materiaalissa. Rajoitukset ovat kadmiumille 0,01 p- % ja muille aineille 0,1 p- %.

Elektroniikka- ja sähkölaite on RoHS määrityksen mukaan laite, joka täyttää jonkin alla olevista kohdista.

  • Laite, joka tarvitsee sähkömagneettisia kenttiä tai sähkövirtaa toimiakseen.
  • Laite, joka mittaa, tuottaa tai siirtää sähkömagneettisia kenttiä tai sähkövirtoja.
  • Laite, joka toimii enintään 1500 V tasajännitteellä tai enintään 1000 V vaihtojännitteellä.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteita, jotka kuuluvat RoHS direktiivin piiriin ovat mm. televisiot, puhelimet, kodinkoneet, paristo- sekä akkukäyttöiset laitteet sekä monet muut laitteet.

RoHS direktiivin ulkopuolelle jää kuitenkin osa laitteista. Ulkopuolella jääviä laitteita ovat laitteet kuten avaruuteen lähetettävät laitteet, suuret ja kiinteät teollisuustyökalut, sotilaallisiin tarkoituksiin suunnatut laitteet ja lääkinnälliset aktiiviset implantoitavat laitteet.

RoHS direktiiviin voidaan myös hakea poikkeuksia, jos rajoitettua ainetta ei voida korvata tai poistaa, korvaavan aineen luotettavuutta ei voida varmistaa tai korvaava aine aiheuttaa enemmän kokonaista haittaa ympäristölle, terveydelle ja kuluttajien turvallisuudelle kuin hyötyä. RoHS poikkeuslupa annetaan yleisesti enintään 5 vuodeksi, lukuun ottamatta tarkkailu- ja valvontalaitteita tai terveydenhuollon laitteita, joille voidaan myöntää enintään 7 vuoden poikkeus.

RoHS -lakia valvoo Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto eli Tukes sekä terveydenhuollon laitteiden osalta Valvira eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Myös tullilla on oikeus keskeyttää laitteen luovuttaminen vapaaseen liikkeeseen Eu:n alueella, jos laite ei täytä direktiivin vaatimuksia.

RoHS direktiivi asettaa myös tuote vaatimuksien lisäksi velvollisuuksia tuotteen valmistajalle, maahantuojalle ja myyjälle.

Velvollisuudet valmistajalle ovat listattu alle.

  • Sähkö- ja elektroniikkalaitteen tulee olla suunniteltu ja valmistettu vaatimusten mukaisesti.
  • Tuotteella tulee olla vaaditut tekniset asiakirjat ja sisäinen tuontannon valvonta on suoritettu päätöksen 768/2008/EY liitteessä II olevan moduulin A mukaisesti.
  • CE-merkintää vaativat menettelyt ja vaatimukset on suoritettu sekä CE-merkinnän tulee olla kiinnitettynä valmiiseen tuotteeseen.
  • Teknisten asiakirjoja tulee säilyttää vähintään 10 vuotta tuotteen saavuttua markkinoille.
  • Sarjatuotannon menettelyissä tulee noudattaa vaatimuksia.
  • Tulee pitää kirjaa vaatimusten vastaisista laitteita ja tuotepalautuksista sekä tiedotus jakelijoille.
  • Laitteisiin on merkattava erä-, tyyppi- tai sarjanumero tai muu tunnistusmerkintä. Jos laitteeseen ei pystytä merkitsemään niin merkintä tulee laittaa pakkaukseen tai tuotteen mukana toimitettavaan asiakirjaan.
  • Valmistajan on ilmoitettava ensisijaisesti laitteessa (muutoin pakkauksessa tai tuotteen mukana toimitettavassa asiakirjassa) nimensä, tuotenimensä tai tavaramerkkinsä sekä osoitteen, josta saadaan yhteys valmistajaan.
  • Valmistajan on saatava tuote direktiivin mukaiseksi, poistettua markkinoilta tai järjestettävä palautusmenettely mikäli katsoo, ettei tuote täytä direktiiviä. Sekä on ilmoitusvelvollinen asianomaisille.
  • Valmistajan tulee tehdä yhteistyötä ja antaa tarvittavat asiakirjat ja tiedot direktiivin täyttämisestä, jos viranomainen niitä perustellusti pyytää.

Velvollisuudet maahantuojille on listattu alle.

  • Maahantuojien on tuotava markkinoille vain RoHS direktiivin täyttämiä laitteita.
  • Maahantuojien on varmistettava, että valmistaja on noudattanut direktiivin vaatimuksia kuten CE-merkinnän ja teknisten asiakirjojen sekä muiden vaatimusten osalta.
  • Jos maahantuoja katsoo, ettei tuote ole direktiivin mukainen, hän saa saattaa laiteen markkinoille vasta kun laite täyttää direktiivin vaatimukset ja hänen tulee ilmoittaa asiasta valmistajalle ja markkinavalvontaviranomaisille.
  • Maahantuojan on ilmoitettava ensisijaisesti laitteessa (muutoin pakkauksessa tai tuotteen mukana toimitettavassa asiakirjassa) nimensä, tuotenimensä tai tavaramerkkinsä sekä osoitteen, josta saadaan yhteys maahantuojaan.
  • Kirjanpito vaatimusten vastaisista laitteita ja tuotepalautuksista sekä tiedotus jakelijoille.
  • Maahantuojan on ryhdyttävä korjaaviin toimenpiteisiin saadakseen tuote direktiivin mukaiseksi, poistettua markkinoilta tai järjestettävä palautusmenettely mikäli katsoo, ettei tuote täytä direktiiviä sekä maahantuojilla on ilmoitusvelvollisuus asianomaisille.
  • Maahantuojan tulee säilyttää EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen jäljennöksen 10 vuoden ajan laitteen markkinoille saattamisesta. Maahantuojan on myös varmistettava että tekniset asiakirjat ovat saatavilla viranomaisen pyynnöstä.
  • Maahantuojan tulee tehdä yhteistyötä ja antaa asiakirjat ja tiedot direktiivin täyttämisestä, jos viranomainen niitä perustellusti pyytää.

Velvollisuudet jakelijoille on listattu alle.

  • Jakelijoiden tulee varmistaa, että laite noudattaa vaatimuksia, erityisesti CE-merkintää ja että asiakirjat ovat oikealla kielellä ja kuluttajat ymmärtävät ne helposti sekä jakelijan tulee varmistaa että valmistaja ja maahantuoja ovat noudattaneet vaatimuksia.
  • Jos jakelija katsoo, ettei tuote ole direktiivin mukainen, hän saa saattaa laiteen markkinoille vasta kun laite täyttää direktiivin vaatimukset ja hänen tulee ilmoittaa asiasta valmistajalle tai maahantuojalle ja markkinavalvontaviranomaisille.
  • Jakelijan on varmistettava, että ryhdytään korjaaviin toimenpiteisiin, jotta saadaan tuote direktiivin mukaiseksi, poistettua markkinoilta tai järjestettävä palautusmenettely mikäli katsoo, ettei tuote täytä direktiiviä sekä jakelijoilla on ilmoitusvelvollisuus asianomaisille.
  • Jakelijan tulee tehdä yhteistyötä ja antaa asiakirjat ja tiedot direktiivin täyttämisestä, jos viranomainen niitä perustellusti pyytää.

Viranomainen voi puuttua tilanteeseen, jos laite ei vastaa direktiiviä tai merkinnät ja asiakirjat eivät täytä vaatimuksia. Mikäli laite ei vastaa vaatimuksia voi viranomainen mm.

  • Kieltää tilapäisesti tai pysyvästi valmistamasta tai myymättä laitetta tai kieltää sen myyminen.
  • Määrätä korjaaviin toimenpiteisiin, jotta laite saataisiin direktiivin mukaiseksi.
  • Määrätä vaatimusten vastaisen laitteen takaisinotto käyttäjältä ja antamaan vaatimusten mukainen laite tilalle tai purkamaan kaupan.
  • Määrätä ilmoittamaan julkisesti laitteen vaarasta.
  • Kieltää laitteet käytön, joka on vakava riski terveydelle tai ympäristölle.
  • Määräyksen tai kiellon tehosteeksi viranomainen voi antaa uhkasakon tai teettämisuhan.

RoHS direktiiviin liittyy myös ns. WEEE-direktiivi, joka koskee sähkö- ja elektroniikkaromua (Waste Electrical and Electronic Equipment).

Lisätietoja RoHS direktiivistä löytyy Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivistä (2011/65/EU, tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa) ja lainsäädännöstä Finlex:n sivuilta (7.6.2013/387 laki vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa), sekä lisätietoja löytyy mm. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston eli Tukesin sivuilta sekä terveydenhuollon laitteiden osalta Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) sivuilta.