JIS tulee sanoista Japanese Industrial Standard ja se on Japanin teollinen standardisoimisjärjestön JISC:n (Japanese Industrial Standards Committee) vahvistamien standardien tunnus. JIS standardeja käytetään teollisuus- ja mineraalituotteissa, mutta se ei koske mm. maatalouskemikaaleja, kemiallisia lannoitteita, lääkkeitä, silkkilankoja ja tiettyjä metsä- ja puutuotteita. Näille ovat omat standardinsa kuten JAS (Japanese Agricultural Standard).

JISC on ISO:n (International Organization for Standardization) jäsen. JISC laatii omia kansallisia standardeja sekä vahvistaa kansainvälisiä mm. ISO:n standardeja sekä kansainvälisiä IEC:n (International Electrotechnical Commission) standardeja.

JIS standardien luokittelu

JIS standardit voidaan luokitella eri osa-alueisiin ja listassa alla on nämä osa-alueet sekä suluissa olevaa kirjainta saatetaan käyttää osa-alueen tunnuksena esimerkiksi JIS A xxxx.

Civil Engineering and Architecture (A)
Machine Element (B1)
Tools, Machine Tool (B2)
General Machine (B3)
Electrical General, Electrical Material (C1)
Electrical Engineering, Illumination (C2)
Electron (C3)
Automotive Engineering (D)
Railway Engineering (E)
Shipbuilding (F)
Ferrous Materials and Metallurgy (G)
Non-ferrous Metals and Metallurgy (H)
Industrial Chemicals, Fuel Lubricating Oil, Perfume, Dyestuff (K1)
Pigment, Paint, Plastics, Photography Sensitive Materials (K2)
Textile Engineering (L)
Mining (M)
Pulp and Paper (P)
Management System (Q)
Ceramics (R)
Domestic Wares (S)
Medical Equipment and Safety Appliances (T)
Information Processing (X)
Miscellaneous (Z)

Kaikki JISC kehittämät tai vahvistamat standardit julkaistaan JSA:ssa (Japanese Standards Association). JSA:ssa julkaistaan myös standardien englanninkielisiä versioita, kirjoja kuten JIS Handbooks, aikakauslehteä ja JIS standardien tuotteita kuten sävykartastoa (JIS Color Charts). JSA kirjastoissa voidaan ilmaiseksi lukea japanilaisten JIS standardeja sekä ulkomaalaisia standardeja. Kirjastot sijaitsevat Tokiossa, Kansaissa ja Nagoyassa.

Lisätietoja

Vaihtoehtoja JIS standardeille ovat mm. ISO (International Organization for Standardization), CEN (European Committee for Standardization), kansallisen standardisoimisjärjestöt (omat kansalliset standardit), ASTM (American Society for Testing and Materials), MIL (United States Military Standard), alan omat standardit sekä yritysten omat standardit.

Lisätietoja JIS:sta löytyy mm. JISC kotisivuilta, sekä standardit julkaistaan ja myydään JSA-nimisessä organisaatiossa. Standardeja myy myös monet verkkokaupat ja Suomen standardisoimisjärjestö SFS myy myös joitain JIS standardeja.