CNC-koneistus tulee sanoista Computerized Numerical Control ja se on tietokoneohjattu lastuava työstömenetelmä. Tuote tyypillisesti vain viimeistellään koneistamalla eli koneistamalla saadaan valmis mittatarkka tuote. Koneistus suoritetaan tietokoneohjatulla työstökeskuksella tyypillisesti jyrsimällä tai sorvaamalla. CNC-koneistamalla valmistetaan tuote sen 2D- tai 3D -piirrosten mukaisesti. Tuotteen piirrokset voivat olla esimerkiksi IGS-, SLDPRT-, STP- ja DXF/DWG-muodossa.

Esimerkkituotteita ja soveltuvuus

Koneistamalla saadaan mittatarkkoja ja monimutkaisia tuotteita aikaan. Tyypillisiä koneistettuja tuotteita ovat hyvin mittatarkat tuotteet kuten moottorien osat. Koneistus soveltuu laajasti eri materiaaleille kuten teräksille, muoville, puulle, lasille ja komposiiteille. Materiaalin soveltuvuus tulee aina tarkistaa. Koneistetut tuotteet voidaan myös jatkokäsitellä pintakäsittelyllä.  

CNC-Koneistus menetelmänä

CNC-työstökoneita tai koneistuskeskuksia on moneen käyttötarkoitukseen, eri kokoisia ja eri ominaisuuksilla. Tuotteen valmistusta koneistamalla rajoittaa mm. koneen koko ja valittu materiaali. Materiaali määrää työstökoneen parametrit kuten terien kovuudet ja pyörimisnopeudet.

Yleisesti tuotteen suurin muotoilu tapahtuu ennen koneistusta ja tuotetta pyritään koneistamaan mahdollisimman vähän. Koneistuksen valmistuskustannukset muodostuvat materiaalista, aihion koosta, työstön määrästä ja vaaditusta työstön tarkkuudesta. 

Vaihtoehtoja koneistukselle on manuaaliset työstömenetelmät, valut ja 3D-tulostus.