Sinipassivointia eli sinikromatointia käytetään tyypillisesti sähkösinkittyjen pintojen passivointiin. Passivoinnilla muodostetaan ohut lisäkerros pinnoitteen päälle ja sillä mm. estetään valkoruosteen muodostuminen tuotteen pintaan, parannetaan kestävyyttä ja muutetaan tuotteen ulkonäköä. Sinipassivoinnilla saadaan kiiltävä, tasainen, hieman sinertävä ja näyttävä pinta aikaan. Muita passivointeja ovat mm. viherpassivointi, mustapassivointi ja paksukalvopassivoint eli keltapassivointi.

Sinipassivointikylpy.

Sähkösinkityksen jälkeinen passivointi tehdään yleensä samassa linjastossa.

Sinipassivoituja mutterieta.

Sinipassivointia voidaan käyttää myös näkyviin osiin.

Sinipassivoituja osia.

Sinipassivointi lisää korroosionkestoa ja ulkonäköä.

Sinipassivoituja esimerkkiosia ja tuotteita

Sinipassivointi tuo näytävän pinnan sähkösinkitylle tuotteelle. Se soveltuu sisärakenteisiin ja muihin näkyviin tuleviin osiin. Sinipassivointia käytetään lisäämään korroosionkestoa ja tuomaan ulkonäköä, mutta sitä voidaan myös käyttää esikäsittelynä esimerkiksi maalaukselle. Sinipassivointi esikäsittelynä parantaa tuotteen korroosio-ominaisuuksia sekä pinnoitteen adheesio-ominaisuuksia. Sinipassivoitu pinta voidaan lisäksi lakata. Sinipassivoituja tuotteita ovat mm. koneen osat, ruuvit ja mutterit.

Sinipassivoinnin ominaisuuksia ja lisätietoja

Sinipassivointia kutsutaan myös kirkaspassivoinniksi tai kirkaskromatoinniksi. Sinipassivoinnilla voidaan pinnoitaa ohuesti alle 0,2 µm paksuisia pintoja. Sininen sävy korostuu pinnoitteen paksuuden kasvaessa. Kerrospaksuus riippuu passivointikylvystä, kastoajasta ja lämpötilasta. 

Toivottu passivointi yleisesti merkitään tilatessa sinkitystä. Esimerkiksi Fe/Zn8/A merkintä tarkoittaa 8µm sinkitystä rauta-alustalle, joka sinipassivoidaan. Sinipassivointiin liittyviä standardeja ovat mm. ISO 2081.