Kuparipinnoite on punertava metallipinnoite, joka johtaa hyvin sähköä ja lämpöä. Pinnoite on korroosionkestävä, antibakteerinen sekä muovattava. Ohut kuparipinnoite tehdään yleisesti sähkökemiallisesti kuparointikylpyyn upottamalla, jolla saadaan n. 1 – 10 µm pinnoite. Kuparoitavat kappaleet voidaan ripustaa telineeseen tai tynnyriin pinnoitettavaksi. Muita kuparipinnoitteita on mm. sähkötön pinnoitus, terminen ruiskutus, ALD, CVD ja kuparilevyllä vuoraaminen (rakennuksen pinnoitus).

Kuparoituja tuotteita ja pinnoitteen soveltuvuus

Kuparointia käytetään laajasti elektroniikka-, ilmailu- ja autoteollisuudessa. Kuparoinnilla saadaan myös dekoratiivinen pinta aikaan. Eri kuparointi menetelmiä hyödyntämällä saadaan eri paksuisia pinnoitteita aikaan nanoluokasta yli 50 µm. Kuparipinnoitteella on hyvä adheesio ja sitä voidaan käyttää myös hopea-, tina-, nikkeli- tai kromipinnoitteen alla. Hyvän sähkönjohtavuudensa ansiosta kuparointia käytetään elektroniikassa ja puolijohteissa. Sähkökemiallinen kuparointi soveltuu mm. alumiinille, messingille, teräkselle, sinkille ja niiden seoksille. Kuparointia tarjotaan myös muoveille kuten ABS, PTFE ja PC.

Kuparoinnin rajoitukset

Kuparointi on haastavaa rautatuotteille ilman esikäsittelyä. Tuote voidaan esikäsitellä esimerkiksi nikkelipinnoitteella, jotta kuparoinnista saadaan tasainen pinnoite. Kuparipinnoite patinoituu ilman passivointia tai päällystettä.

Kuparointi voidaan toteuttaa erilaisilla kyparointikylvyillä. Kylpyjä ovat mm. alkalinen- ja hapan kuparikylpy. Alkalinen kupari tarjoaa hyvän adheesion aluspinnoitteena tai sitä voidaan käyttää pelkästään tuomaan teknisiä ominaisuuksia. Yleisesti hapan kuparia pinnoitetaan alkalisen kuparoinnin päälle. Hapan kuparointi ei sovellu suoraan teräkselle. Hapan kupari tarjoaa tasaisen kiiltävän pinnan ja soveltuu myös esimerkiksi kromipinnoitteen pohjaksi.