Kromipinnoite eli kromaus kuuluu metallipinnoitteisiin, jota tyypillisesti käytetään nikkelikerroksen päällä tuomaan kestävyyttä ja ulkonäköä. Kromipinnoitteita ovat mm. elektrolyyttinen kromaus, kovakromaus, mustakromaus, sähkötön kromaus, kuumakromipinnoite ja koriste kromaus eli kiiltokromaus. Kromipinnoitetta käytetään lisäämään korroosionkestoa, kulutuksen kestoa, ulkonäköä ja säilyttämään öljy liukupinnalla. Kromaus soveltuu materiaaleille kuten teräs, sinkkiseokset, kupariseokset, valurauta, alumiini ja muovit.

Esimerkkituotteita ja soveltuvuus

Kiiltokromausta käytetään mm. nikkelin päälle ohuena pinnoitteena. Kiiltokromaus on tyypillisesti noin 0,2 – 0,5 µm paksu pinnoite. Kovakromausta puolestaan käytetään yli 10 µm paksuisena pinnoitteena teräksen, nikkelin, kuparin, valuraudan tai alumiinin päälle. Kromauksella voidaan myös kasvattaa kappaleen kokoa ja hioa sen jälkeen oikeaan mittatarkkuuteen sekä kromauksella voidaan myös korjata pintavaurioita. Kappaleita ei tarvitse pinnoittaa kokonaan vaan kohdat, joita ei haluta pinnoittaa voidaan suojata esimerkiksi teipillä, muovilla, lakoilla, vahalla tai kiinteillä suojaimilla. Tyypillisiä kromattuja tuotteita ovat esteettisen metallituotteet kuten pöydän jalat, hanat, vetimet ja kulutusta kestävät osat kuten akselit, laakerit ja saranat.

Kromauksen ominaisuudet

Elektrolyyttinen kromipinnoite on kovaa, haurasta ja omaa pienen kitkakertoimen. Kromipinnoite ei sovellu pehmeälle alustalla, jossa se altistuu taivutukselle ja muokkaukselle. Alle 5 µm paksut kromipinnoitteet saattavat kestää kevyttä muokkausta. Kromipinnoitteen ominaisuudet kuten kovuus heikkenee yli 400 ℃ asteessa. Kovakromauksessa ei suositella yli 250 µm paksuisia pinnoitteita haurauden ja väsymislujuuden takia. Mikäli kappaleen kasvatukseen tarvitaan paksumpi pinnoite, on suosittava nikkelipinnoitetta alla. Kromaus voidaan suorittaa joko kromikylvyn avulla tai sivelemällä. Kylvyssä kromaus voidaan hoitaa kappaleiden ripustuksen, rummun tai alipaineen avulla.