Kovakromaus eli tekninen kromaus on elektrolyyttinen pinnoitusmenetelmä, joka tuo kovan, hyvän kulumiskestävyyden omaavan, korroosionkestävän ja liukkaan pinnan. Kovakromausta käytetään teräksen, nikkelin, kuparin, valuraudan tai alumiinin pinnoitteena. Pinnoitteen paksuus voi olla 5 – 500 µm, mutta yleisesti käytetään 30 – 50 µm paksuisia pinnoitteita. Muita kromipinnoitteita ovat mm. mustakromaus, sähkötön kromaus, kuumakromipinnoite ja koristekromaus eli kiiltokromaus.

Kovakromattuja esimerkkiosia ja tuotteita

Kovakromausta käytetään kohteisiin, joissa tarvitaan hyvää kulutuksenkestoa tai sitä voidaan käyttää koneistuksessa aiheutuneiden virheiden korjaamiseen. Kovakromauksen alla voidaan käyttää nikkelipinnoitusta mm. parantamaan korroosionkestoa. Tyypillisiä kovakromattuja tuotteita ovat mm. koneen osat, akselit, venttiilipallot ja männänvarret. 

Kovakromauksen ominaisuudet

Kovakromipinnoitteen kovuus on noin 750 – 1050 HV ja se on siniharmaa kiiltävä pinnoite, joka on kuitenkin hieman mattamaisempi kuin kiiltokromaus. Kovakromauksessa ei suositella yli 250 µm paksuisia pinnoitteita haurauden ja väsymislujuuden takia. Mikäli kappaleen kasvatukseen tarvitaan paksumpi pinnoite, on suosittava nikkelipinnoitetta alla. Kovakromaus suoritetaan tyypillisesti kromikylvyn avulla. Kylvyssä kappaleiden kromaus voidaan hoitaa kappaleiden ripustuksen, rummun tai alipaineen avulla. Kovakromilla on yleisesti hyvä kemikaalien kesto, lukuun ottamatta suolahappoa, kuumaa rikkihappoa tai happoja, jotka sisältävät klorideja. Kovakromauksen heikkoutena on hauraus, vetyhauraus ja väsymislujuus. Kovakromattu pinnoite on tarvittaessa uusittavissa.