Kiiltokromaus eli koriste kromaus on elektrolyyttinen pinnoitus, joka tuo näyttävän, korroosiota kestävän ja kovan pinnan, jolla on hyvät liukuominaisuudet. Kiiltokromausta käytetään tyypillisesti nikkelin päälle ohuena pinnoitteena estämään nikkelin hapettuminen ja tummuminen. Muita kromipinnoitteita ovat mm. kovakromaus, mustakromaus, sähkötön kromaus ja kuumakromipinnoite. Kromaus soveltuu materiaaleille kuten teräs, sinkkiseokset, kupariseokset, alumiini ja muovit.

Kiiltokromattuja esimerkkiosia ja tuotteita

Kiiltokromausta käytetään mm. dekoratiivisena pinnoitteena tuomaan kiiltoa, suojaamaan kappaletta korroosiolta, parantamaan kemikaalien kestoa sekä helpottamaan tuotteen puhdistettavuutta. Kiiltokromausta voidaan käyttää myös teknisenä pinnoitteena kovuutensa ja hyvien liukuominaisuuksiensa ansiosta. Tyypillisiä kiiltokromattuja tuotteita ovat esteettisen metallituotteet kuten pöydän jalat, hanat ja vetimet.

Kiiltokromauksen ominaisuuksia

Kiiltokromaus on nikkelinpinnoitteen päälle laitettava ohut pinnoite, joka on tyypillisesti noin 0,2 – 2 µm paksu. Kiiltokromaus on yleisesti kiiltävämpi kuin kovakromaus. Kiiltokromaus voidaan suorittaa joko kromikylvyn avulla tai sivelemällä. Kylvyssä kromaus voidaan hoitaa kappaleiden ripustuksen tai rummun avulla. Kiiltokromaus suoritetaan yleisesti heti nikkelöinnin perään ennen kuin nikkeli ehtii hapettumaan. Osat tai kohdat, joita ei haluta kiiltokromata voidaan suojata esimerkiksi teipillä, muovilla, lakoilla, vahalla tai kiinteillä suojaimilla.