Kemiallinen nikkelöinti eli autokatalyyttinen tai virraton nikkelöinti on pinnoitusmenetelmä, joka lisää kovuutta, kulutuskestävyyttä, sähkönjohtokykyä ja parantaa korroosionkestoa. Kemiallisen nikkelöinnin kovuus on n. 500 HV ja lämpökäsittelyllä voidaan kovuutta nostaa jopa 1100 HV. Väriltään nikkelöinti on kellanvalkoinen ja kiilto vaihtelee puolikiiltävästä kiiltävään. Muita nikkelöintejä ovat elektrolyyttinen nikkelöinti, kiiltonikkelöinti, paksunikkelöinti, mattanikkelöinti, satiininikkelöinti ja mustanikkelöinti.

Kemiallisesti nikkelöityjä esimerkkituotteita ja soveltuvuus

Kemiallista nikkelöintiä käytetään mittatarkkoihin kohteisiin, kuluneiden osien tai alimittaan työstettyjen osien korjaukseen sekä sitä voidaan käyttää tuomaan sähkönjohtavuutta materiaaleille kuten muovit. Käyttökohteita ovat mm. venttiilit, akselit, ovien kahvat, kylpyhuonekalusteet, keittiötarvikkeet ja työkalut. Nikkelöinti soveltuu mm. teräkselle, kupariseoksille, sinkkiseoksille, alumiinille ja muoveille. Nikkelöinnin ominaisuudet heikkenevät yli 400 ℃ asteessa. Tyypillisesti nikkelöinnin korroosionkesto riippuu kerrospaksuudesta. Kemiallisen nikkelöinnin kerrospaksuus voi olla noin 10 – 100 µm.

Kemiallisen nikkelöinnin ominaisuudet

Kemiallisen nikkelöinnin etuna on sen soveltuvuus monimutkaisiin kappaleisiin. Pinnoite levittyy tasaisesti koko kappaleeseen. Nikkelöinnillä saadaan kova, luja, korroosionkestävä ja kulumisenkestävä pinta, joka tummuu vähitellen ilman vaikutuksesta. Tummumisen estämiseksi nikkeli voidaan pinnoittaa esimerkiksi kromilla. Tämä myös lisää korroosionkestoa. Kemiallisen nikkelöinnin kylpyjä on erilaisia. Kylpyyn voidaan lisätä mm. fosforia tai booria parantamaan pinnoitteen ominaisuuksia. Tyypillisesti kemiallisessa nikkelöinnissä on fosforia 2-14 %.