Pintakäsittely on materiaalin pinnan muokkaamista. Pintakäsittelyn tarkoituksena on suojata alla olevaa alustaa, lisätä esteettisyyttä, pidentää alustan käyttöikää ja tuoda toiminnallisia ominaisuuksia tuotteelle. Pintakäsittelyllä voidaan muuttaa pinnan ominaisuuksia kuten väriä, kiiltoa, kovuutta, lujuutta, kitkaominaisuuksia, kulumiskestävyyttä, veden imeytymistä, sähköisiä ominaisuuksia, kemikaalien kestoa ja korroosionkestävyyttä. Pintakäsittely valitaan alustan ja kohteen rasitusten mukaisesti. 

Pintakäsittelymenetelmät

Pintakäsittelymenetelmiä on useita erilaisia eri materiaaleille. Pintakäsittely voi olla mekaanista kuten hiominen ja raepuhallus, pinta voidaan käsitellä toisella materiaalilla kuten maalauksessa ja termisessä ruiskutuksessa tai pinta voidaan käsitellä kemiallisesti kuten anodisoinnissa tai peittauksessa.

Metallin pintakäsittelyllä pyritään ulkonäön lisäksi suojaamaan kappale korroosiolta ja tuomaan toiminnallisia ominaisuuksia pintaan. Metallille soveltuvia pinnoitteita ovat mm. metallipinnoitteet kuten sinkitys, nikkelöinti, anodisointi, kromaus, kuparointi ja tinaus sekä muita pintakäsittelyjä kuten maalaus, korroosionestomaalaus, lakkaus, terminen ruiskutus ja ALD.

Puumateriaalit tyypillisesti esikäsitellään mekaanisesti ja maalataan, lakataan tai vahataan, mutta ne voidaan myös käsitellä monella muulla eri menetelmällä. Muoveja voidaan mm. maalata tai saada sähkönjohtavaksi metallipinnoitteen avulla. Keraameille tyypillisiä pinnoitteita ovat mm. emalointi ja maalaus. 

Pinnan erikoisominaisuudet

Pintakäsittelyillä voidaan myös saada aikaan erikoisominaisuuksia kuten antibakteerisuutta, antimikrobisia ominaisuuksia, palonkestoa, UV-suojaa, itsepuhdistautuvuutta, hydrofobisuutta, hydrofiilisuutta, pimeässä hohtavuutta, infrapunasuojaa, magneettisia ominaisuuksia, termokromaattisia ominaisuuksia, kuumankestävyyttä ja naarmuuntumisen estoa.