Sorvaus

Sorvaus kuuluu lastuaviin työstömenetelmiin. Sorvauksessa työstettävä kappale pyörii akselinsa ympäri ja sorvin terä lastuaa kappaletta. Sorvauksella saadaan tuotteita aikaan, joilla on pyöreänmuotoinen poikkileikkaus, esimerkiksi sylinterit, akselit, kartiot, ruuvit ja holkit. Menetelmä soveltuu laajasti eri materiaaleille kuten puulle, metallille ja muoville. Erilaisia sorveja on kehitetty erilaisiin käyttötarkoituksiin. Sorvityppejä ovat mm. kärkisorvit, tasosorvit, pitkäsorvit, revolverisorvit, karusellisorvit, automaattisorvit,  CNC-sorvit ja erikoisorvit. Vaihtoehtoja sorvaukselle on mm. jyrsintä ja muut lastuavat työstömenetelmät, tarkkuusvaluja ja muut valut sekä ruiskupuristus. 

Sorvattuja esimerkkiosia ja tuotteita

Sorvauksella saadaan yleisesti tuotteita, joilla on ympyränmuotoinen poikkileikkaus. Sorvausta käytetään yleisesti pienen erän kappaleissa kuten prototyypeissä tai jälkikäsittelynä esimerkiksi tuomaan haluttuja yksityiskohtia.

Sorvaus menetelmänä

Sorvauksen perinteisiä työvaiheita ovat rouhinta, puolikarkea koneistus ja viimeistely. Sorvilla voidaan lastuta kappaleet sisä-, ulko- tai otsapintaa sekä tehdä uria ja olakkeita kappaleeseen. Eri muodot saadaan hyödyntäen eri sorvausmenetelmiä, joita ovat mm. tasosorvaus, lieriösorvaus, poraus, olakkeen sorvaus, kalviminen, kiertietys tapilla, väljentäminen, katkaisu, kartionsorvaus, uran sorvaus, muotosorvaus, pyältäminen, reiänsorvaus ja nanotyöstö. Sorvattavaksi soveltuu laajasti eri materiaaleja, kuten puu, metallit ja muovit. Kappaleen kokoon liittyviä rajoituksia ovat mm. sorvin aiheuttavat rajoitukset, kuten pyörähdyshalkaisija ja sorvauskorkeus.

Sorvauksen etuina ovat mm. laaja materiaalisoveltuvuus, mittatarkkuus ja nopea valmistus. Heikkouksina sorvaukselle on mm. korkeat laitehankintahinnat, syntyvän jätesilpun määrä, sorvin terien suuri kulumisnopeus, tuotteet voi vaatia erilaisia käsittelyjä sorvauksen lisäksi ja sorvaus on rajoittunut vain pyöreisiin poikkileikkauksiin.

Sorvaus suunnittelun ja valmistuksen kannalta

Sorvattavan tuotteen materiaalin valintaan vaikuttavat mm. materiaalin muokattavuus, jäykkyys, kulutuksen kestävyys ja hinta. Sorviin voidaan myös kiinnittää erilaisia kappaleita erilaisten istukoiden ja laikkojen avulla tarjoten monipuolisempien kappaleiden sorvaamisen.

Sorvauksessa tulee terä valita terän koon, muodon, geometrian ja nirkonsäteen mukaan Muita sorvaukseen liittyviä parametreja ovat mm. pyörimisnopeus, lastuamisnopeus, syöttönopeus ja lastuamissyvyys. Parametreihin vaikuttaa materiaali, kappaleen halkaisija, kiinnitystapa, terän materiaali ja kiinnitys sekä koneen teho.

Sorvatun tuotteen ulkonäkö

Sorvilla saadaan aikaan hyvä pinnankarheus yleisesti 0,4-12,5 µm (Ra), paitsi nanotyöstöllä saadaan huomattavasti sileämpää pintaa <0,01 µm (Ra) luokkaa. Sorvaus on mittatarkka menetelmä. Tylsällä terällä sorvattu pinnan laatu voi kärsiä.

Jatkokäsittelyt ja menetelmät

Sorvattu osa yleisesti joudutaan käsittelemään myös muulla mekaanisella menetelmällä ennen kuin tuote on valmis. Metalliosien pintakäsittelyjä ovat mm. metallipinnoitteet, passivoinnit, maalaukset ja kumiointi. Puuosien pintakäsittelyjä puolestaan ovat mm. vahat, öljyt ja maalit. Muoviosien pintakäsittelyyn soveltuvat mm. kyseiselle muoville soveltuvat maalit.

Piirrosmerkinnät ja määrittelyt

Yleisesti sorvatun tuotteen halkaisija, geometrian mitat sekä haluttu pinnankarheus merkitään teknisiin piirustuksiin. Muita arvoja on esimerkiksi toleranssit ja kulmien suuruudet. Yleisesti sorvauksen hinta nousee vaatimusten lisääntyessä.