Hopea on valkoisen värinen, kiiltävä, muokattava, taipuisa, korroosionkestävä, antimikrobinen, ei helposti reagoiva ja metalleista parhaimman sähkön- ja lämmönjohtokyvyn omaava jalometalli. Hopeaa käytetään mm. koruissa, kolikoissa, aterimissa ja elektroniikassa, seostettuna muihin metalleihin, yhdisteinä ja pinnoitteena tuomaan ulkonäköä ja sähkönjohtavuutta. Yleisesti hopeaa käytetään seostettuna. Seos, jossa on hopeaa 92,5 % sanotaan sterling hopeaksi.

Hopean ominaisuudet

Alla olevassa taulukossa on tyypillisiä hopean mekaanisia, lämpö- sekä sähköisiä ominaisuuksia listattu. Ominaisuudet riippuvat myös seosaineista, valmistustavasta, muokkausasteesta sekä lämpökäsittelystä. 

Mekaaniset ominaisuudet  
Vetomurtolujuus – MPa  140
Tiheys – g / cm³ 10,5
Kovuus – Vickers 25
Kimmomoduuli – GPa 76
Poissonin kerroin  0,37
Lämpöominaisuudet  
Ominaislämpökapasiteetti – (J/kg·K) 0,24
Sulamispiste – °C 962
Lämmönjohtavuus – W/(m·K) 416
Lämpölaajenemiskerroin – (µm/m)/K 20
Sähköiset ominaisuudet  
Sähkönjohtavuus – %IACS 100

Käyttökohteita ja soveltuvuus

Hopeaa käytetään yleisesti seostettuna esimerkiksi kuparilla, joka tuo kovuutta muutoin melko pehmeään hopeaan. Hopeatuotteisiin merkitään hopeapitoisuus promilleina kuten 925 sekä mahdollisesti valmistaja ja valmistusvuosi. Hopeatuotteita ovat mm. korut, aterimet, kolikot, koriste-esineet ja peilit. Hopeaa hyödynnetään laajasti myös mm. pinnoitteissa, sähkön johtimena elektroniikassa, juottamiseen, kemianteollisuudessa katalyyttinä, moottoreissa, palkinto mitaleissa, valokuvaamisessa ja filttereissä sekä lääketieteessä antimikrobisten ominaisuuksia ansiosta. Hopea on myös kierrätettävä metalli.

Categories: Metallit