Biomuovi on materiaali, joka osittain tai kokonaan koostuu uusiutuvista luonnon raaka-aineista tai se on biohajoava. Uusiutuvien raaka-aineiden määrää ei kuitenkaan ole määritelty. Biomuovien tarkoituksena on mm. vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Biomuovien uusiutuvia raaka-aineita saadaan mm. glukoosista, glyseriinistä, laktoosista tai rasvahapoista. Näiden ainesosien lähtöaineena voi olla mm. sokeri, vilja, tärkkelys, selluloosa, öljy tai rasva. 

Erilaiset biomuovit

Yleisesti biomuovit voidaan jakaa biopohjaisiin muoveihin ja biohajoaviin muoveihin. Biopohjaiset muovit ovat valmistettu uusiutuvista raaka-aineista joko osittain tai kokonaan. Biohajoavat muovit puolestaan voivat pohjautua biopohjaisiin- tai fossiilisiin raaka-aineisiin. Mikro-organismit tai entsyymit hajottavat biohajoavan muovin tietyissä olosuhteissa. Biomuoveja voidaan myös kutsua eri nimillä käyttötarkoituksen tai materiaalin mukaisesti. Esimerkkejä ovat mm. maatalousmuovi, biopolyesteri, tekninen biomuovi ja kompostoituva muovi. 

Maatalousmuovit

Maatalousmuovit ovat osittain biopohjaisia muoveja. Niissä hyödynnetään uusiutuvia raaka-aineita, jotka pohjautuvat selluloosaan, tärkkelykseen tai proteiineihin. Osa käytetyistä raaka-aineista ovat myös biohajoavia ja osa ei. Esimerkiksi bioetanolipohjainen PVC ja PE eivät ole biohajoavia. Selluloosa-asetaatti CA, CAP ja CAB muovien valmistuksessa on hyödynnetty selluloosaa, mutta nämä eivät ole uusiutuvia. Biomuovien määrityksen mukaan biomuoviksi luokitellaan myös perinteiset öljypohjaiset muovit, joihin on sekoitettu esimerkiksi puujauhoa, pellavaa, hamppua tai muita uusiutuvia ainesosia. 

Biopolyesteri

Biopolyestereiksi kutsutaan muoveja, jotka ovat valmistettu tärkkelyspohjaisista- tai petrolipohjaisista monomeereistä ja ne ovat kompostoituvia. Esimerkki vastaavasta biopolyesteristä on PLA (polylactide). 

Tekninen biomuovi

Tekninen biomuovi koostuu osittain uusiutuvista raaka-aineista pyrkien kuitenkin säilyttämään tekniset ominaisuutensa. Teknisiä biomuoveja on kehitetty esimerkiksi polyesteripohjainen elastomeeristä, polyamidista ja polyuretaanista. Osa biopolyuretaaneista voi sisältää 90 % uusiutuvia raaka-aineita.

Lisätietoja

Kaikki biomuovit eivät ole kompostoituvia. Kompostoituvan muovin tulee hajota mikro-organismien avulla kontrolloidussa olosuhteissa tietyllä nopeudella ja hajoamisasteella. Kompostoituvasta muovista on laadittu standardi (EN 13432).

Biopohjaiset muovit kierrätetään perinteisten muovien tavoin, mutta biohajoavat muovit voidaan käsitellä teollisissa kompostoreissa (otolliset olosuhteet hajoamiselle) tai biokaasulaitoksissa.